دسته : اقتصاد
فرمت فایل : word
حجم فایل : 138 KB
تعداد صفحات : 164
بازدیدها : 381
برچسبها : توسعه اقتصادی توسعه روستایی
مبلغ : 15000 تومان
خرید این فایلدانلود پایان نامه بررسی و تجزیه و تحلیل عوامل مؤثر در روند توسعه اقتصادی در دهستان کبود گنبد
مطالعه حاضر تحت عنوان روند توسعه روستایی در دهستان کبود گنبد شهرستان کلات نادربه بررسی و تجزیه و تحلیل عوامل مؤثر در روند توسعه اقتصادی در این دهستان می پردازد.
توسعه روستایی یک امر چند بعدی است که از مؤلفه های مختلفی تشکیل می شود. در این راستا، مؤلفه های مزبور در دهستان کبود گنبد به صورت زیر ساختهای طبیعی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی در نظر گرفته شده اند که هریک از این زیرساختها، خود از عوامل مختلف تشکیل شده است.
به طور کلی این دهستان از نظر اقلیمی دارای وضعیت آب و هوایی نیمه خشک است که زمستان سرد و تابستانی گرم دارد.
بیشتر اراضی دهستان را تپه ها و کوه های نسبتا مرتفع تا مرتفع فرسایش یافته با دره های عمیق متعدد متشکل از سنگهای دگرگونی و آذرین و آهکی با شیب 40 تا 90 درصد تشکیل می دهد.
بررسی انجام شده پیرامون ویژگیهای طبیعی، حاکی از آن است مشکل اصلی منطقه کمبود آب نبوده بلکه توزیع نامناسب بارندگی، وضعیت توپوگرافی و عدم ذخیره آب مازاد در زمان بارندگی و مشکلات مربوط به شبکه و کانالهای آبیاری می باشد که تأثیر منفی بسیار شدیدی بر درآمدهای کشاورزی از جمله محصولات دیمی داشته است و این کاهش درآمد نقش مؤثری در مهاجرت روستاییان می تواند داشته باشد. ولی در روستاهایی نظیر ارچنگان، قاباخ، ایده لیک، سلطان آباد و... که برنج کشت می شود روستاییان از درآمد کافی برای تأمین هزینه های زندگی برخوردارند.
از نظر وضعیت خدمات و امکانات، دهستان با کمبود نسبتا شدیدی مواجه است و با نیازهای روستاییان ساکن تناسبی ندارد. در مجموع می توان گفت که این دهستان با داشتن قابلیتهای مختلف، نیازمند این است که در راستای حمایت از روستا و جلوگیری از مهاجرت های شدید روستاییان به مراکز شهری، اقدامات لازم در جهت بالابردن درآمدهای روستاییان و رفع نابسامانی های اقتصادی، طرح های اجرایی و سرمایه گذاری های مؤثر به عمل آورد. ...
از توسعه روستایی تعاریف متعددی شده است، گروهی توسعه روستایی را به مثابه توسعه ملی تعریف کرده اند و عده ای نیز بر مفهوم توسعه محدود به منطقه ومحیط روستا تاکیددارند .
ژولیوس نیرره (J.Nyerere) در تعریف توسعه روستایی می گوید (عمران روستایی یعنی توسعه و عمران و توسعه تمام زمینه ها و جنبه های مربوط به تلاشهای دولت و فعالیتهای اجتماعی را در بر می گیرد).
میسرا ( R.P.Misra) نیز توسعه روستایی را چنین تعریف می کند (توسعه روستایی دیگر صرفا به معنای توسعه کشاورزی نیست . همچنین موردی از رفاه اجتماعی نیست که با تزریق پول به مناطق روستایی جهت رفع نیازهای اولیه و اساسی انسان مرتفع گردد. بلکه طیف وسیعی از فعالیتهای گوناگون و بسیج انسانی را شامل می گردد که مردم را به ایستادن روی پای خود، از میان برداشتن ناتوانیهای ساختاری قادر می سازد.)
توسعه روستایی یعنی : بلوغ اندیشه ها و تلاش پیگیر و اقدام مصممانه روستاییان برای بهسازی جامعه خویش، از طریق خودآموزی، خودیاری، و همیاری، وبدین ترتیب توسعه روستایی را به قوت می توان مقدمه توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و نیز موخره آن در سطح ملی قلمداد کرد.
مایکل تودارو، اقتصاددانان معاصر با توجه به تعداد جمعیت روستایی و افزایش آن در سالهای آتی در زمینه توسعه روستایی و به طور اخص بخش کشاورزی چنین می گوید: اگر قرار است توسعه انجام گیرد و خود مستمر باشد باید به طور اعم از مناطق روستایی و به طور اخص از بخش کشاورزی آغاز شود مسائل اساسی فقر گسترده، نابرابری در حال رشد، رشد سریع جمعیت و بیکاری فزاینده تماما ریشه در رکود و اغلب سیر قهقرایی زندگی اقتصادی مناطق روستایی دارد. ...
اهداف توسعه روستایی نمی تواند جدای از اهداف کلی توسعه باشد، در نتیجه همان ارزشها و واقعیات در آنها نیز نهفته است. روزگاری که افزایش تولید و بهبود در درآمد ملی به منزله تنها معیارهای موفقیت محسوب می شد، سپری شده است . در حالیکه اینها هنوز هدفهای اصلی عمران کشاورزی و روستایی هستند.
آر. ویتز ( R.Weitz) یکی از متفکران دهه 1980 است که توسعه روستایی را به مثابه توسعه ملی می داند و اهدافی را برای توسعه روستایی بر اساس مطالعه کشورهای آسیایی بر می شمرد: (هدف کلی از توسعه روستایی در ممالک در حال توسعه قبل از هر چیز، ارتقای پایگاه اجتماعی خود است از طریق:
- ایجاد منابعی برای معیشت اقتصادی در مناطق روستایی از طریق فراهم کردن امکانات جدید اشتغال توسط بهره برداری بهینه از منابع محلی و توزیع متساوی درآمدهای حاصله از تلاشهای انجام شده در مسیر توسعه؛
- به وجود آوردن یک نظام کارآمد برای ارائه خدمات اقتصادی، اجتماعی و شهری؛
- جلوگیری از مهاجرت به شهرها که الگوهای سنتی خویشاوندی موجود در جامعه و اساس زندگی اجتماعی محلی را در معرض نابودی قرار می دهد.
می توان هدف کلی توسعه روستایی را رسانیدن به موقعیت و مقام والای انسانیت دانست و به بیان مشخص تر با توجه به ویژگیهای جامعه روستایی و تفاوتهایی که بین شهر و روستا وجود دارد، عبارت است از ( ایجاد برادری و تعادل نسبی بین این دو جامعه از لحاظ وضعیت اقتصادیاجتماعی، سیاسی و فرهنگی، از طریق تهیه و اجرای برنامه ها و طرح هایی به منظور افزایش درآمد، از بین بردن فقر و تامین نیازهای اجتماعی، رفاهی و فرهنگی روستاییان ...
ساختار پایان نامه
فصل اول: در برگیرنده کلیات تحقیق شامل : طرح مسأله، اهمیت موضوع، اهداف تحقیق، فرضیات تحقیق، روش تحقیق، ادبیات تحقیق، محدوده مورد مطالعه، مقطع زمانی و همچنین به بررسی محدودیتها و موانع تحقیق پرداخته و پایان بخش آن تعریف واژه ها و مفاهیم (ترمینولوژی، Terminology) کلمات می باشد.
فصل دوم: به بیان مبانی نظری نظیر توسعه و توسعه روستایی اشاره دارد.
فصل سوم: به بررسی جغرافیای طبیعی دهستان کبودگنبد که عبارت از: موقعیت و وسعت، توپوگرافی، زمین شناسی و ژئومورفولوژی، اقلیم (دما، بارش، تبخیر، ضریب خشکی، باد، تیپ اقلیم) منابع آب (آبهای سطحی، آبهای زیرزمینی) خاک شناسی و پوشش گیاهی.
فصل چهارم: به بررسی ویژگی های انسانی دهستان که عبارتند از: تعداد و توزیع جمعیت، تراکم جمعیت، تراکم نسبی، تراکم بیولوژیکی، ترکیب جمعیت، ترکیب جنسی و ترکیب سنی، بار تکفل، رشد جمعیت، سواد، فعالیت و اشتغال و مهاجرت پرداخته است.
فصل پنجم: به بررسی فعالیتهای اقتصادی موجود منطقه شامل کشاورزی، انواع مالکیت زمین کشاورزی (خصوصی، عمومی، وقفی)، روند بهره برداری آب در دهستان، سطح زیر کشت اراضی کشاورزی، توزیع اراضی کشاورزی، بررسی هزینه ها و درآمد محصولات زراعی، وضعیت کشت برنج و چگونگی تأمین آب مورد نیاز این کشت در دهستان، سطح زیر کشت برنج، باغداری، دامداری، بررسی هزینه و درآمد، پرورش طیور، بررسی اشتغال ایجاد شده از طریق دامداری، صنایع و وضعیت خدمات منطقه.
فصل ششم: به بررسی امکانات و خدمات موجود در دهستان شامل خدمات آموزشی (ابتدایی، راهنمایی، متوسطه)، خدمات بهداشتی و درمانی، خانه بهداشت روستایی، شبکه آب آشامیدنی، سایر تأسیسات بهداشتی، برق رسانی، خدمات اداریسیاسی و انتظامی، خدمات فرهنگیمذهبی و ورزشی، شبکه راهها و حمل و نقل، وسایل ارتباط جمعی می پردازد.
فصل هفتم: راهبردهایی جهت توسعه اقتصادی روستا و ارائه پیشنهادات و آزمون فرضیه ها در دستور کار قرار گرفته است.
با تمامی جداول و نمودارها و منابع
خرید و دانلود آنی فایل